Des de la Fundació Catalunya-La Pedrera volem fomentar la creació artística i la reflexió per mitjà de l’acció i la difusió cultural, tot impulsant el talent per arribar cada dia a més persones.
El coneixement del patrimoni i els seus valors és la millor garantia per a la seva conservació. En aquest sentit estem duent a terme diferents projectes de recerca sobre La Pedrera, tant des del punt de vista arquitectònic com d’història social.
Per una banda, per commemorar el centenari de la construcció de l’edifici l’any 2012, es va posar en funcionament La Pedrera inèdita. Es tracta d’un projecte que té per objectiu recollir imatges, documents i testimonis relacionats amb la història de La Pedrera al llarg d’aquests 100 anys, més concretament des de l’inici de la seva construcció, el 1906, fins a l’obertura al públic com a centre cultural, el 1986. En definitiva, posar a l’abast del públic aspectes desconeguts d’un edifici que sempre ha estat considerat poc convencional per viure.
Els materials recollits, analitzats i estudiats, passen a formar part d’una exposició virtual i fons públic de consulta: http://pedrerainedita.lapedrera.com/ca
Fins al moment s’han publicat 14 històries, entre aportacions ciutadanes i treball d’investigació propi.
1907 La construcció de La Casa Milà
1910 Acudits
1910 La Persiana inèdita
1911 La Pedrera en anuncis
1911 Aleix Clapés i les pintures murals del «Pis Gache» a la Casa Milà.
1912 Una residència a la Casa Milà, els primers llogaters: Paco Abadal i Mercè Durán
1912 El Cafè de La Pedrera fa 100 anys
1918 Un harem a La Pedrera
1920 Un enigma d’amor a La Pedrera
1926 Em dic Pilar Paulí i vaig néixer el 18 d’octubre de 1926 a La Pedrera
1936 Conselleria gaudiniana
1970 La Pedrera de Ramon Manent
1980 Un estudiant a La Pedrera
1985 Els anys 80, Gaudí i La Pedrera
Tenim històries a punt de ser publicades i seguim fent recerca pròpia per aprofundir en l’estudi d’aspectes desconeguts de l’edifici. L’aportació ciutadana és bàsica per continuar enriquint el projecte tot descobrint nous llogaters amb les seves històries i vivències, i altres aspectes de l’edifici que han passat desapercebuts fins ara.
Per altra banda, en conveni amb la Càtedra Gaudí de la Universitat Politècnica de Catalunya, estem fent recerca sobre sostres de guix de l’interior dels habitatges. S’estan escanejant, inventariant i estudiant a fons, tant el sistema constructiu, com els diferents models i la seva rica simbologia.