Des de la Fundació Catalunya-La Pedrera volem fomentar la creació artística i la reflexió per mitjà de l’acció i la difusió cultural, tot impulsant el talent per arribar cada dia a més persones.
Hi ha projectes culturals que es podem veure al nostre Auditori de La Pedrera que són la punta de l’iceberg d’un treball previ; de la creació i de l’entusiasme que hi han dipositats els mesos previs tots els implicats. Sense cap mena de dubte aquest és el cas de les sessions que realitzem al Festival Deprop amb el programa de pedagogia del cinema a les escoles: Cinema en curs.
El DeProp és un projecte en constant evolució que des del 2010 explora la relació entre la imatge i la música en viu. D’aquesta manera, proposem a directors, artistes visuals i col·lectius que confeccionin imatges per un concert de música en viu.
Aquesta interacció artística entre les dues disciplines dóna lloc a un espectacle únic i irrepetible on gaudir del resultat final: quan el músics pugen a l’escenari i els projectors s’encenen.
En aquest marc, i fascinats pel treball de Cinema en curs amb els minuts Lumière, els vam proposar de col·laborar en una de les sessions del festival:
DeProp 2012: The New Raemon + Cinema en curs
DeProp 2013: Berlinist + Cinema en curs
DeProp 2014: Joana Serrat + Cinema en curs
DeProp 2015: Coriolà + Cinema en curs
Així doncs, en diferents instituts de Catalunya, es realitzen un seguit de tallers on es proposa als alumnes que filmin plans i escenes inspirats per algunes de les cançons del grup que plantegem des del festival. Els alumnes s’enfronten a la realització d’aquestes peces audiovisuals, guiats per realitzadors i professionals del món audiovisual de l’equip de Cinema en curs.
En aquest aspecte també hem realitzat diverses trobades entre els músics i els alumnes que participen en el projecte i, com us podeu imaginar, aquestes trobades són molt enriquidores -i molt divertides-: els alumnes pregunten sobre el significats d’algunes de les lletres, es parla de sensacions i dels problemes (tècnics i conceptuals) dels alumnes a l’hora de plasmar la música en imatges…
Però a banda d’aquestes trobades hi ha molta feina addicional, els alumnes han de pensar la trama (més o menys conceptual) que volen enregistrar, les localitzacions, formar l’equip i quedar per gravar, les sessions de muntatge, etc…
Tot això guiats per un col·lectiu entusiasta i convençut de tot allò que el cinema pot aportar a les aules.
Perquè us pugueu fer una idea d’aquesta relació entre el Deprop i Cinema en curs, us deixem un breu vídeo que vam realitzar per l’edició del 2013; esperem que us agradi!!