Des de la Fundació Catalunya-La Pedrera volem fomentar la creació artística i la reflexió per mitjà de l’acció i la difusió cultural, tot impulsant el talent per arribar cada dia a més persones.
L’any 1997, l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona va organitzar, sota el paraigües del Festival Grec, una exposició fotogràfica al Palau de la Virreina anomenada Flamencos. Els protagonistes eren el guitarrista Juan Manuel Cañizares, els cantaors Miguel Poveda i Juan Cortés “Duquende” i les cantaores Mayte Martín i Ginesa Ortega. Tots són nascuts a Catalunya, tret de Ginesa Ortega que va néixer a França i de ben petita es va traslladar a Cornellà de Llobregat. L’exposició va anar acompanyada de cinc concerts dels protagonistes al Convent de Sant Agustí. En tots ells, excepte en el de Cañizares, va participar el guitarrista Juan Gómez “Chicuelo”, que sota el meu punt de vista va ser un dels grans absents de l’exposició. 18 anys després, aquests protagonistes són els màxims exponents del flamenco a nivell internacional.
Aquest any, la Fundació Catalunya La Pedrera, amb l’assessorament artístic del Taller de Músics, organitza el cicle “Nits de Duende a La Pedrera” amb quatre de les veus amb més futur de l’escena flamenca actual a Catalunya. Els protagonistes són joves cantaors amb talent i projecció: Mariola Membrives, Paula Domínguez, Pere Martínez i José Antonio Martín “Salao”. Tant la Mariola com la Paula són nascudes a Andalusia i s’han mudat a Barcelona per estudiar flamenco. En Pere Martínez, nascut a Sant Cugat del Vallés, estudia actualment per graduar-se en estudis superiors de cant flamenc. Tots tres han tingut el mateix mestre, José Miguel Cerro, conegut artísticament com ”Chiqui de la Línea”. L’excepció seria el cas de Salao, artista d’artistes, nascut a Alemanya i que essent un nadó es trasllada primer a Girona i més tard a L’Hospitalet de Llobregat. Tots prenen el flamenco com la seva màxima expressió artística però s’apropen a altres músiques i altres disciplines artístiques sense cap impediment.
El cicle ens ha permès descobrir aquests joves valors en un espai únic com el primer pis de La Pedrera, oferint recitals íntims i gairebé sense amplificació. Les propostes han estat acompanyades per guitarra i ball excepte en el cas de la Paula Domínguez, que ha estat acompanyada per cajón flamenc. Destacar també els altres protagonistes: les guitarres d’Oliver Haldón, José Andrés Cortés i Rubén Flores; el ball de Marina González, Jose Manuel Álvarez i Violeta Barrio; i la percussió de David Domínguez. Tots nascuts a Catalunya i que prenen el flamenco com a expressió artística per desenvolupar-se professionalment en el món de l’art.
Seria molt agosarat fer una comparativa amb els protagonistes del 1997 però la intuïció em diu que possiblement algunes d’aquestes veus seran referents en un futur proper. Apuntin aquests noms i d’aquí 18 anys en tornem a parlar.
Diego Ruiz Moreno
Director General del Taller de Músics