Des de la Fundació Catalunya-La Pedrera volem fomentar la creació artística i la reflexió per mitjà de l’acció i la difusió cultural, tot impulsant el talent per arribar cada dia a més persones.
El cicle Residències Musicals a La Pedrera, que inclou nou concerts al llarg de la temporada, suposa també dur a terme els assajos previs corresponents amb diferents formats i agrupacions.
Moments de trobada, conversa, intercanvi de nova informació i reptes musicals engrescadors: tot això es pot gaudir durant un assaig musical.
Els nostres residents solen finalitzar el procés d’assajos amb una estada de treball intensiva que els porta tres dies a La Pedrera, on disposen d’una de les sales de l’entresòl que reuneix les condicions adients en els aspectes espaials i acústics. Aquesta concentració de treball és un dels aspectes de la residència més importants atès que una de les característiques diferencials del projecte és que les obres interpretades en els concerts han de ser majoritàriament noves incorporacions al repertori del resident.
Els assajos són simulacres d’allò que s’espera replicar en el concert però també suposen una oportunitat única on els residents amb els seus intèrprets convidats creen moments d’interacció per poder conèixer de diferents formes el seu propi repertori, per analitzar-lo, interioritzar-lo, perfeccionar-lo i ampliar-lo.
En aquest espai d’interacció també es posa de manifest la capacitat de lideratge del resident per tal de garantir que les experiències i trajectòries, de vegades paral·leles i d’altres divergents, conflueixin en una participació equilibrada que els motivi de forma recíproca.
Assaig del baríton Josep-Ramon Olivé amb l’orquestra barroca, Vespres d’Arnadí
En general es comença fent una descripció breu d’allò que es pensa abordar, tot propiciant activitats corporals de relaxació i de preparació dels músculs que intervenen en l’execució musical. Escalfar els instruments permet mostrar sensibilitats mútues i treballar la qualitat del so per iniciar l’execució unificada de les notes que donaran consistència a la interpretació.
Un cop començats els exercicis mecànics de dificultat progressiva, s’enforteix l’ensinistrament rítmic, a partir de variacions de fragments extrets del repertori planejats per l’assaig, mentre es manté la postura corporal i la subjecció correctes de l’instrument. Progressivament els exercicis d’escalfament permeten avançar en digitació, articulació i tempos en relació al repertori.
Assaig del pianista Ricard Rovirosa amb el violoncel·lista, Octavian Lup.
La segona etapa de l’assaig es sol dedicar a l’execució del repertori amb el conjunt de petits ajustos individuals i graduals que permetran abordar les obres amb fluïdesa. Sincronitzar-se i acoblar-se esdevé, aleshores, bàsic per arribar a unificar, entre d’altres, el ritme i el fraseig.
Aquesta metodologia de treball fa avança l’assaig amb repeticions que posen a prova la bona selecció i planificació d’un repertori exigent que modula la seva capacitat com a conjunt per tal oferir un concert únic.
Aquests dies acollim els assajos in progress d’un dels residents d’aquesta temporada, el pianista Ricard Rovirosa que juntament amb el violoncel·lista romanès, Octavian Lup preparen el seu programa pel concert de duet del proper diumenge dia 20 a La Pedrera.
Si us cal més informació sobre aquest concert o de la resta de propostes d’aquesta temporada dins les Residències Musicals 2015-2016, podeu trobar-les aquí.