Des de la Fundació Catalunya-La Pedrera volem fomentar la creació artística i la reflexió per mitjà de l’acció i la difusió cultural, tot impulsant el talent per arribar cada dia a més persones.
La literatura catalana ha estat oberta al text bíblic des de bon començament. Les sis homilies d’Organyà són comentaris esplèndids a sis textos de la Bíblia. Durant tota l’Edat Mitjana la influència del text bíblic (llatí o la seva traducció catalana) sobre els escriptors ha estat constant. La Bíblia era aleshores un referent cultural de primer ordre, i aquesta situació es repetirà a partir de la Renaixença. Els grans noms de els lletres catalanes del segle XX han estat alhora lectors intel·ligents del llibre dels llibres. El cicle que us presentem mostra la connexió existent entre la nostra cultura i el document fonamental del codi de la literatura occidental. La literatura catalana no s’allunya en aquest punt de les altres cultures europees.
Mn. Armand Puig, teòleg
En la història de la cultura d’Occident, la Bíblia és una col·lecció de llibres que han estat font d’inspiració de tota mena de creacions artístiques, al cinema, a la música i també a la literatura moderna. Aquest cicle de Converses a La Pedrera que compta amb la col·laboració de la Fundació Carulla, s’analitza la presència dels textos bíblics en l’obra d’alguns dels autors més destacats de la literatura catalana i de quina manera aquests textos s’han adaptat a moments i circumstàncies diverses. En sessions de primavera i tardor es farà un recorregut per l’època contemporània i antiga, respectivament, de la mà dels especialistes més reconeguts. Al mateix temps que lectures d’obres, també s’il·lustraran en viu als autors presentats amb interpretacions musicals a càrrec dels estudiants de l’àmbit de música clàssica de l’ESMUC, coordinades per Jordi Camell.
Les sessions del mes d’abril seran els dimarts a les 19 hores a La Pedrera i s’abordaran autors cabdals dels segles XIX i XX.
5 d’abril
J. Verdaguer – Verdaguer, imatges i obres. Barcelona: Museu Diocesà de Barcelona, 2002
Verdaguer i Guimerà davant la Bíblia
Ricard Torrents, crític literari, estudiós de Jacint Verdaguer
Joan Santanach, filòleg medievalista i editor
Moderador: Armand Puig, teòleg
12 d’abril
Carles Riba – Arxiu de l’IEC
Carner i Riba davant la Bíblia
Narcís Comadira, poeta, dramaturg i crític literari
Jordi Malé, filòleg, estudiós de Carles Riba
Moderador: Carles Duarte, poeta i president de la Fundació Carulla
19 d’abril
Salvador Espriu, 1980. FOTO: Guillermina Puig / Gencat.cat
Pere Quart i Espriu davant la Bíblia
Helena Mesalles, filòloga, estudiosa de Joan Oliver
Sebastià Bonet, filòleg, estudiós de Salvador Espriu
Moderador: Jaume Angelats, teòleg
26 d’abril
Mercè Rodoreda i Gurguí
© Salon du Livre. Paris
Sales i Rodoreda davant la Bíblia
Carles Lluch, filòleg, estudiós de la novel·la religiosa al s. XX
Maria Campillo, filòloga, estudiosa de la literatura catalana del s. XX
Moderadora: Lola Badia, filòloga medievalista
Per ampliar informació i venda d’entrades, podeu clicar aquí