El Bloc de Cultura

Des de la Fundació Catalunya-La Pedrera volem fomentar la creació artística i la reflexió per mitjà de l’acció i la difusió cultural, tot impulsant el talent per arribar cada dia a més persones.

Amat i els llibres, una raó de ser

Xavier Capmany Miró,  director de l’escola Massana

Per a Frederic Amat el llibre és sinònim de cultura, d’aprenentatge, de saber. El seu incondicional vincle amb la literatura —especialment amb la paraula poètica— s’ha materialitzat en un conjunt de notables peces editorials a les que cal atansar-se per a poder comprendre l’essència de la seva obra. Lector i amic d’escriptors de diverses generacions i geografies, Amat ha sabut construir una xarxa de relacions amb destacats literats que, des del mutu respecte intel·lectual i innegable admiració, han exercit un docte i influent mestratge en la seva trajectòria. Noms com ara els de J.V. Foix, Octavio Paz, Federico García Lorca, Juan Goytisolo, Lawrence Ferlinghetti, Guillermo Cabrera Infante, Joan Brossa o, entre molts d’altres, Mark Strand o Luis Cernuda, reflecteixen i avalen la qualitat del seu treball artístic i la potència del diàleg creat entre paraula i imatge.

Selecció de llibres il·lustrats per Frederic Amat a la sala d’exposicions de La Pedrera.

El llenguatge pictòric i sígnic d’Amat, de múltiples registres però unívoca mirada, ha sabut adequar-se a l’ànima que s’amaga darrera de cada obra literària que —ja siguin llibres, articles o plecs— ha i·lustrat. Més enllà de tota narrativitat, els texts es veuen acompanyats per imatges que mai són fruit ni de la literalitat ni de de la immediatesa de fàcils paral·lelismes semàntics, ans el contrari: són imatges que lluiten per captar i rescatar el subjacent d’un text o, com ell mateix afirma, el seu silenci originari.

Frederic Amat ha realitzat diverses col·laboracions editorials amb escriptors i poetes. En totes elles s’hi troba el germen d’una atenta i mútua complicitat que ha fet, de cadascuna d’elles, una obra única, amorosa i sorprenent. Així mateix, i en la tradició dels llibres d’artista, Amat mostra, inequívocament, la seva genuïna actitud transdisciplinar. En aquestes edicions —on el concepte llibre és considerat en el seu sentit més ampli i més lliure— narrativa, material i format adquireixen una destacada rellevància i un elevat grau d’experimentació. D’aquesta manera pintura, fotografia, escenografia o imatges fílmiques es troben, s’integren i enllacen —en una atrevida i enginyosa continuïtat— en les pàgines d’un mateix volum, a la recerca i expressió d’una mateixa voluntat creativa que és, per a Frederic Amat, la seva màxima raó de ser.

 

 Frederic Amat (Barcelona, 1952) és un dels creadors més destacats del panorama artístic català contemporani i l’exposició actual a La Pedrera pretén mostrar diverses facetes de la seva obra en relació amb l’espai, l’arquitectura, la ciutat i el paisatge. La seva concepció oberta de l’art l’ha dut a integrar en el seu treball múltiples llenguatges: la pintura, el dibuix, l’escultura, la instal·lació, la performance, la il·lustració de llibres, l’audiovisual, l’escenografia teatral o les intervencions en espais arquitectònics.

«Frederic Amat_Zoòtrop», fins el 16 de juliol a la sala d’exposicions de  Fundació Catalunya-La Pedrera.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 15 Juny, 2017 by in Arts escèniques, Audiovisual, Exposicions and tagged , , , , .

Navegació

A %d bloguers els agrada això: