El Bloc de Cultura

Des de la Fundació Catalunya-La Pedrera volem fomentar la creació artística i la reflexió per mitjà de l’acció i la difusió cultural, tot impulsant el talent per arribar cada dia a més persones.

CONFLUÈNCIES: Boreals i fotògrafs joves, per Joan Morey

PedreraArtLab va presentar recentment la col·laboració entre un grup d’alumnes de fotografia d’IDEP Barcelona i la banda BOREALS. El cicle PedreraArtLab funciona com un laboratori de noves experiències artístiques que aposta per la relació interdisciplinària com a motor de la creativitat i que, com a iniciativa de la Fundació Catalunya-La Pedrera, posa en contacte grups musicals de l’escena independent amb joves creadors, instituts, escoles i universitats de referència en les diverses disciplines artístiques per oferir un programa de concerts àudio-visuals.

En aquesta ocasió un grup de 16 alumnes de IDEP van ser els encarregats de la creació d’un background visual per a un concert de BOREALS, una jove banda que explora les seves pròpies possibilitats melòdiques i rítmiques, sintetitzant estils en els quals hi ha l’electrònica, el rock i el jazz. Per als joves fotògrafs que van participar en aquesta proposta es va obrir la possibilitat d’investigar les possibilitats que ofereix la fotografia en un espai de treball diferent. En aquest cas la imatge, tant fixa com en moviment, va configurar un fons visual per al concert de BOREALS, generant un espai exploratori en el qual la imatge conviu amb el so i al revés.

Concert PedreraArtlab, Boreals / IDEP.

Concert PedreraArtlab, Boreals / IDEP.

PedreraArtLab proporciona el context idoni per generar noves estructures per a projectes de creació, potenciar el treball en equip i difondre la creativitat dels joves talents i, en aquesta ocasió, va permetre augmentar el creixement personal d’un grup d’estudiants de IDEP i al mateix temps va servir com a exemple de la versatilitat que posseeix una disciplina artística com la fotografia. El resultat va ser una experiència o confrontació “en directe” en la qual tant BOREALS, el grup de treball que va realitzar les imatges com els espectadors van veure com s’armava una interrelació de forma orgànica. Aquest tipus de confluències no haguessin estat possibles sense la complicitat dels organitzadors, la generositat dels nois de BOREALS i la curiositat dels estudiants de IDEP.

Per exemple, va ser molt important la primera sessió de treball, plantejada com una trobada entre els alumnes de IDEP i els components de la banda. En aquesta trobada BOREALS van explicar la seva metodologia, les seves formes de fer i com neix l’essència de cada àlbum, elements que es van establir com a punt de partida per definir els continguts de les fotografies que acompanyarien el set musical en el concert. Els blocs d’imatges no solament funcionaven com un fons visual independent per a cada tema sinó que a més establien relacions en el seu conjunt, treballant conceptes abstractes com atmosfèric, orgànic, natural, harmònic… arran de la conversa dels alumnes amb els components de BOREALS.

Concert de Boreals amb fotografies d'alumnes d'IDEP, el passat 20 d'abril de 2016 a l'auditori de La Pedrera

Concert de Boreals amb fotografies d’alumnes d’IDEP, el passat 20 d’abril de 2016 a l’auditori de La Pedrera

L’efecte sorpresa va ser per a tots, ja que no és el mateix veure les imatges en una pantalla d’ordinador mentre s’editen o processen que projectades en dues pantalles de grans dimensions instal·lades a l’auditori de la Pedrera. Com tampoc gens té a veure l’experiència d’escoltar la música de BOREALS a través dels seus discos que en directe. PedreraArtLab ofereix exactament això, un espai de confluència en la qual grups de música i altres creadors armen un espai irrepetible i que, inevitablement, es trasllada a la percepció de cada espectador.

Alumnes IDEP: Guillem Ayora, Judit Bou, Isaac Calpe, Rubén Fernández, Aida García, Xavier Gubau, Buen Javier, Núria Jiménez, Itziar Otazu, Cintia Pamplona, Julia Ramiro, Sira Seral, Arnau Solé, Patricia Vera i Anna Vilarubias.

Joan Morey és artista artista visual amb una important trajectòria artística i va ser el coordinador del grup d’alumnes de fotografia d’IDEP Barcelona que van participar en la sessió de PedreraArtlab

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 6 Mai, 2016 by in Arts escèniques, Audiovisual, Música and tagged , , , , , , , .
A %d bloguers els agrada això: